Sunday, March 16, 2008

:: Kelantan bakal kayaKelantan diminati sebab kaya
Diberitakan bahawa perairan Kelantan terdapat simpanan GAS ASLI sebanyak 13 trillion kaki persegi yang sudah sedia untuk diterokai (13,000,000,000,000). Ia cukup untuk 7 generasi rakyat Kelantan (lebih kurang 500 tahun lamanya).

Ianya terletak di Blok-Blok berikut:
Blok A18
Blok B17 & C19
PM3
Sub-Blok Ular
PM301 & PM302
PM303
PM311 & 312

Rakyat Kelantan menerusi kerajaannya menuntut hak Pendaratan GAS ASLI itu dibuat di pantai Kelantan dan menuntut royalti GAS ASLI yang menjadi hasil bumi rakyat Kelantan dibayar kepada Rakyat Kelantan.

Petronas mengesahkan bahawa operasi GAS ASLI di BLOK A 18 sudah bermula menerusi Syarikat Carigali HESS. Petronas memegang 50% saham di dalam syarikat tersebut menerusi Petronas Carigali Sdn Bhd dan 50% lagi dipegang oleh Aremada Hess Inc. Sekarang ini, operasinya mengeluarkan 6,000 tong GAS ASLI sehari.

Jarak Blok A18 adalah lebih dekat ke Kota Bharu daripada dihantar ke Kerteh dan Songkla. Kerajaan BN bagaimanapun memilih pendaratan GAS ASLI itu dibuat di Songkla walaupun kosnya lebih tinggi akibat jarak yang jauh itu.

Dalam usaha mempertahankan hak rakyat Kelantan dan memperkasakan hasil bumi Kelantan untuk rakyat Kelantan, Kerajaan Kelantan telah meluluskan pembinaan Terminal Pendaratan Gas Asli dan juga Supply Base untuk Petroleum.

Menerusi penerokaan GAS ASLI di Blok A 18, setiap hari, Petronas sepatutnya membayar rakyat Kelantan royalti yang bernilai RM512,000.00 (RM512 ribu) sehari dan ini bererti Kerajaan Kelantan seharusnya mendapat pendapatan tambahan dari royalti GAS ASLI yang bernilai RM186,880,000 (RM186 juta) setahun.

Menerusi hasil terbaharu ini, kerajaan Kelantan sudah berjanji untuk memberi subsidi gas memasak sebanyak RM3.00 se tong bagi rakyat Kelantan. Kerajaan Kelantan juga akan menggunakan hasil pendapatan baru itu untuk tujuan kebajikan dan mempertingkatkan taraf hidup rakyat Kelantan serta membasmi kemiskinan.

PERANCANGAN OPERASI TELAGA-TELAGA GAS ASLI LAIN DI PERAIRAN KELANTAN
Blok A 18 Fasa 2 pada tahun 2010
Blok B 17 dan C 19 – Operasi bermula suku ke tiga 2009.
Blok PM301 dan PM302 – Operasi bermula 2011 dan 2012
Blok PM3 – Operasi bermula suku ke tiga 2008

Sebab itulah banyak pihak amat berminat ke atas Kelantan kerana tidak mahu royalti GAS ASLI ini digunakan oleh kerajaan Kelantan untuk membangunkan Kelantan sehingga mengakibatkan Kelantan semakin pesat membangun dan akhirnya mustahillah untuk merampas Kelantan semula.

BERAPA BANYAK ROYALTI GAS ASLI YANG MENJADI HAK RAKYAT KELANTAN
Apabila semua telaga-telaga GAS ASLI ini beroperasi Royalti GAS ASLI yang akan diterima rakyat Kelantan ialah bernilai RM1,000,000,000 (RM1 Billion). Sebab itulah Kelantan ingin dimiliki sebelum telaga-telaga GAS ASLI ini mula beroperasi.

ROYALTI GAS ASLI HAK RAKYAT KELANTAN
Kerajaan Kelantan komited dan akan memperjuangkan habis-habisan bersama rakyat Kelantan untuk mendapatkan royalti GAS ASLI ini.
Terengganu menikmati royalti minyak dan GAS ASLI sebanyak RM1.2 billion setahun di dalam bentuk wang ehsan. Wang Ehsan tidak diberi kepada kerajaan Terengganu tetapi disalurkan kepada orang tertentu untuk projek seperti Monsoon Cup dan Pembinaan Taman Islam Hadhari yang tidak mendatangkan hasil terus kepada rakyat Terengganu.

Ada pihak beranggapan bahawa jika BN memerintah, rakyat akan terus hidup dibelenggu kemiskinan dan ekonomi negeri akan semakin teruk seperti di Terengganu. Walaupun menerima RM1.2 billion setahun, rakyat Terengganu lebih miskin dari rakyat Kelantan.

Hutang tertunggak Terengganu, lebih RM300 juta sedangkan hutang tertunggak Kelantan semenjak pemerintahan PAS hanya tinggal kurang RM12 juta.
Persoalannya... perlukah perebutan ini... sedangkan minyak adalah hak kita bersama...