Monday, October 08, 2007

:: Pekasam pelik

:: Teringat tahun2 1960an... mengikut Tok Wan Lin ke bendang di Matang Raja... berbasikal kira2 10 batu (16 km)... melalui tanah Lebai Semail... kemudian meniti batas ban menuju lot ke-5... meranduk air separas pangkal paha dan kadang2nya separas pinggang... sepanjang lot ke-3 hingga lot ke-5... ditambah dengan terlalu tebalnya pokok senayan... habis berbirat badan, tangan dan muka... bercalar.
:: Pernah sekali tu... dalam perjalanan balik melalui tanah bendang di kepala tanah Pak Lang Bakar Puik (dah tak ingat namanya)... bendang yang dah sedia kering tu... terdapat sebuah lopak besar berdekatan dangau tuan tanah tu... air dah macam teh susu pekat... "berlodiaq"... banyak ikan di dalamnya. Jenuh kami berdua menimba lopak besar tu... banyak jugak la ikan sepat dan haruan yang kami dapat... seronok semacam je bila menimba lopak tu sambil mencekup ikan yang dah tak cukup oksigen tu... tercungap2 je... lalu dimasukkan ke dalam tin biskut yang kami perolehi dari bawah dangau tuan tanah tu. Seminggu kemudiannya... bila ke bendang sekali lagi... baru beritahu tuan tanah tu... yang kami dah ambil ikan dan 2 biji tin biskutnya. Digelaknya kami... sambil mengatakan kalau tak diambil ikan tu... habis mati ikan sepat tu... bukannya macam ikan keli atau haruan yang tahan hidup tanpa air... ditambahnya lagi... lain kali... tak payah nak minta2... ambil je... katanya sambil menampakkan keikhlasan yang nyata.
:: Ikan tu... Tok Che Mah "berbedak" (mengagihkan) sesama jiran... dilonggoknya ikan di bawah pokok nyiur condong yang berdekatan "lau" (reban) ayam... sama2 siang ikan tu... kemudian diagih sama banyak antara jiran. Tok Che Mah buat pekasam... ikan sepat benua. Ikan dimasukkan ke dalam pasu bermulut lebar... disusun berlapis dengan asam jawa, garam dan beras yang digoreng sangan (tanpa minyak)... kemudian ditutup dengan kain... dan diikat ketat. Ikan2 tu biasanya digoreng je... dimakan dengan nasi yang tengah berasap... fuhh... sedapnya jangan cakap le... tapi... bagi yang punya resdung... pastinya akan bersin bertalu2... walaupun baru makan... dan biasanya kata Allahyarham Tok Wan Lin... " amboi2... tak dan nak tolak pinggan ke tepi... tak dan nak basuh tangan... rimas sungguh dengan bersin niii... ", dan yang pasti... bersinnya amat kuat... dapat didengar oleh Tok Su Mat Ali Ketoi Arang dan Pak Ndak Ramli... yang tinggal bersempadan.



Edisi Utara: Pekasam ikan laut bersalut pulut unik
Oleh Raja Norain Hidayah


Hamzah pernah jadi penjaja dari rumah ke rumah kini miliki perusahaan sendiri.

SITIAWAN: Makanan tradisional ikan pekasam mempunyai kelompok peminatnya tersendiri sehingga ada yang menjadikannya hidangan wajib setiap kali tiba waktu makan dan juga ketika berbuka puasa. Kebanyakan produk pekasam yang berada di pasaran ketika ini menggunakan ikan air tawar sebagai bahan utamanya.


Namun, bagi Hamzah Aziz, 56, seorang pengusaha ikan pekasam di Kampung Deralik, dekat sini, produk ikan pekasamnya mempunyai kelainan dan unik kerana beliau menggunakan ikan laut sebagai bahan utamanya. Katanya, beliau mendapat idea untuk membuat pekasam ikan laut apabila mendapati kebanyakan ikan pekasam yang berada di pasaran menggunakan ikan air tawar. "Saya memulakan perusahaan ikan pekasam ini secara kecil-kecilan dengan menjaja dari rumah ke rumah menaiki motosikal di sekitar Sitiawan.


"Bagaimanapun ketika itu, saya hanya menjual pekasam ikan air tawar dan saya dapati tidak semua orang menggemari ikan air tawar. "Dari situ saya mula terfikir untuk mencuba membuat pekasam dari ikan laut," katanya ketika ditemui di bengkel pemprosesan ikan pekasamnya, di sini baru-baru ini. Pada mulanya, orang ramai tidak percaya bahawa ikan laut boleh dijadikan pekasam dan Hamzah cuba meyakinkan mereka dan sambutan terhadap produknya kini cukup memberangsangkan. Antara ikan laut yang digunakan bagi membuat pekasam ialah talang, gelama, selangat, tamban dan parang dan ia dijual pada harga RM4 sebungkus dengan berat bersih setiap bungkus 200 gram. Selain itu, keunikan ikan pekasam Hamzah ialah beliau tidak menggunakan beras goreng seperti kebanyakan pengusaha lain, sebaliknya menggunakan pulut goreng untuk menyalut ikan pekasam berkenaan. Katanya, ikan pekasam yang menggunakan pulut goreng ini rasanya lebih enak berbanding pekasam yang menggunakan beras goreng.

Beliau juga mendapat bantuan daripada Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Manjung Selatan (PPKMS) untuk memperluaskan perusahaannya. PPKMS membina sebuah bangunan berhampiran rumahnya untuk dijadikan tempat memproses ikan pekasam ini. Selain itu, PPKMS juga menyediakan mesin pengisar, mesin menggoreng, peti sejuk dan mesin kedap udara yang bernilai hampir RM60,000. Selain itu, beliau juga turut mengikuti kursus yang dianjurkan Jabatan Pertanian dan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM). Sementara itu, Pengurus Besar PPKMS, Baharuddin Selamat berkata, PPKMS sentiasa memberi bantuan dan sokongan kepada pengusaha kecil dan sederhana seperti Hamzah. "PPKMS sentiasa menggalakkan orang ramai khususnya Bumiputera menceburkan diri dalam bidang keusahawanan. "Sekiranya mereka memerlukan bantuan kewangan dan sokongan, pihak kami tidak teragak-agak untuk menghulurkan bantuan," katanya ketika melakukan pemantauan di bengkel pemprosesan pekasam Hamzah. Beliau berkata, projek yang diusahakan Hamzah ini berbeza dengan projek lain yang di bawah kendalian PPKMS. "Saya sering melihat ikan pekasam yang dibuat dari ikan darat tetapi saya belum pernah melihat produk ikan pekasam dari ikan laut," katanya. Baharudddin berkata, PPKMS sentiasa berusaha mempromosikan dan memperkenalkan produk Hamzah. Beliau juga menggalakkan Hamzah menyertai karnival yang membabitkan usahawan perusahaan kecil dan sederhana seperti Hari Peladang dan Penternak dan Karnival Gerak Usahawan 2007 yang diadakan di Ipoh, baru-baru ini. Katanya lagi, PPKMS melakukan pemantauan seminggu sekali untuk melihat sebarang peningkatan dalam perusahaannya.

Hamzah berkata, proses pembuatan ikan pekasam dimulakan dengan ikan segar yang sudah siap disiang dan dibersihkan, digaul dengan garam dan juga asam jawa. "Seterusnya ikan berkenaan akan diperam selama dua hingga tiga hari dan kemudian digaul dengan pulut goreng sebelum diperam semula selama 14 hari di dalam bekas kedap udara," katanya. Katanya, beliau mendapat bekalan ikan daripada dari nelayan pantai di sekitar Pulau Pangkor dan Hutan Melintang. Setelah hampir dua tahun menjalankan perusahaan itu secara komersial, kini beliau boleh berbangga kerana ikan pekasamnya yang menggunakan label Syarikat Janor Gemilang ini berjaya dipasarkan di seluruh Perak dan bakal memasuki pasaran Melaka. Bekas nelayan pantai ini berkata, beliau memperoleh keuntungan sekitar RM4,000 hingga RM5,000 sebulan. Hamzah berhasrat untuk mengembangkan lagi perusahaannya ke seluruh negara dan beliau mensasarkan untuk memperoleh keuntungan sekitar RM20,000 sebulan. "Saya yakin produk saya akan menambat selera peminat ikan pekasam kerana segenap lapisan masyarakat boleh menikmatinya kerana saya menggunakan ikan laut," katanya.