Saturday, November 20, 2010

:: Penduduk Sarawak mengundi pada April 2011 ?
Ada orang beritau bahawa pilihanraya negeri Sarawak bakal berlangsung tahun depan...bulan April. Mungkin betul...mungkin sebaliknya. Sahabat tersebut menyambung perbualan sinisnya...siapa pun yang memerintah negeri ni...kita macam ni jugak...orang lain pun macam ni jugak...rakyat terbanyak pun macam ni jugak...dah lali dengan kehidupan senang-susah sebegini...pemimpin dan orang politik lain...senang, mewah dan sentiasa memperlihatkan kemewahan mereka.

Nak mewah seperti mereka...masuki dan bergelumanglah dalam arena politik...balas seorang rakan lain sambil menghirup teh tarik kegemarannya. Sahabat pertama terus mendengus sambil memalingkan muka ke kanan...menentang muka rakan yang mencelah sebentar tadi. Geram barangkali.

Sahabat aku ni mudah terasa hati dan agak sensitif orangnya...sejak azali barangkali. Katanya jangan dilawan...diri dan peribadinya jangan disentuh...pandangannya jangan dipersoal...selalunya begitulah...sepanjang kami bersahabat.

PRU 13 pula rasa2nya hanya melibatkan parlimen sahaja...celah rakan tadi sambil menjeling kepada sahabat yang mula mendiamkan diri. Aku tau sebabnya...pintas sahabat tadi...mungkin tak mau kalah dari rakan tadi. Kalau BN kalah di peringkat parlimen nanti...sekurang2nya negeri2 yang diperintahnya masih boleh terus diperintah...walaupun di peringkat pusat BN mungkin kalah...namun Galas dan Bukit Sapi telah dimenangi oleh BN.

Pilihanraya kecil je tuu...pintas sahabat sekali lagi. PRU...belum tau lagi...sambil mencebik ke arah rakan...nanti BN akan tau langit tu tinggi atau rendah.

OK le tuu...minuman ni aku bayar...celahku sambil meletakkan sejumlah wang di atas meja. Aku balik dulu...teruskanlah perbualan kamu berdua...masing2 tak mau kalah...kataku selanjutnya. Nampaknya mereka masih ingin meneruskan perdebatan...apabila enggan meninggalkan meja...setelah aku melewati mereka sambil memandu untuk pulang...sementelahan maghrib bakal menyusul.