Wednesday, October 19, 2011

:: Bayi dijumpai di SMK Ulu Layar ?

Kelar bayi dalam asrama

Oleh Alias Abd Rani
lias@hmetro.com.my

Kelar bayi dalam asrama

MAUT...anggota polis membawa mayat bayi perempuan yang dikelar ibunya.
MAUT...anggota polis membawa mayat bayi perempuan yang dikelar ibunya.

BETONG: Hanya kerana teman lelaki tidak mahu menerima anak luar nikah dalam kandungannya, seorang pelajar berusia 16 tahun mengelar bayi perempuan baru dilahirkannya sehingga mati dan perut terburai di bilik asrama sekolahnya di sini, semalam.

Kejadian menggemparkan itu berlaku kira-kira jam 7.40 pagi dan pelajar tingkatan empat terbabit dikatakan melahirkan bayi cukup sifat sebelum dia mengelar bayinya yang masih hidup itu dengan pisau pemotong sayur sepanjang 15 sentimeter.

Sumber berkata, sebelum kejadian, pelajar terbabit dikatakan gagal hadir ke kelas sehingga menimbulkan rasa curiga seorang guru lelaki berusia 41 tahun yang kemudian ke bilik asramanya.

Menurutnya, sebaik tiba di bilik pelajar berkenaan, guru itu terkejut apabila mendapati satu mayat bayi perempuan cukup sifat berlumuran darah di atas lantai berhampiran katil suspek.

“Terdapat sekurang-kurangnya tujuh kesan kelaran pada belakang tubuh, leher, tangan, rusuk selain perut bayi itu sehingga menyebabkan isi perut terburai.
Bayi baru lahir dibunuh kejam

by Edwin Raoh. Posted on October 18, 2011, Tuesday

Perut mangsa ditemui dalam keadaan terburai, dikelar seluruh anggota badan dipercayai guna pisau

BETONG: Seorang bayi perempuan yang baru lahir dibunuh dengan kejam apabila perutnya ditemui dalam keadaan terburai dan dikelar seluruh anggota badan dipercayai menggunakan pisau di bilik Asrama Puteri B Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ulu Layar, dekat sini, pagi semalam.

Pemangku Ketua Polis Daerah Betong ACP Hendry Nyuhai berkata, bayi perempuan yang cukup sifat itu dipercayai dilahirkan oleh seorang pelajar perempuan Tingkatan Empat sekolah itu.

Pelajar itu menghilangkan diri dari asrama pada jam 7.45 pagi selepas kejadian, tambahnya.

Menurutnya, kehilangan pelajar perempuan itu telah memaksa guru sekolah itu melakukan pemeriksaan kawasan asrama itu dan menjumpai bayi perempuan yang berlumuran darah dan terbaring bersebelahan katil pelajar perempuan tersebut.

Kemudian guru tersebut membuat laporan polis pada jam 9.15 pagi semalam sebelum sepasukan anggota Jabatan Siasatan Jenayah IPD Betong tiba di tempat kejadian dan mengambil mayat bayi tersebut untuk bedah siasat di Hospital Betong, jelas beliau.

“Hasil bedah siasat telah menemui kesan kelar pada leher bayi berkenaan, tujuh kesan kelar di belakang badan, tangan kanan, kelar di bahagian rusuk dan perut menyebabkan perutnya terburai,’’ katanya ketika dihubungi di sini petang semalam.

Nyuhai berkata, berikutan kejadian itu polis menahan seorang pelajar perempuan berusia 16 tahun yang sedang mendapatkan rawatan ekoran kelahiran bayi itu di Hospital Betong jam 3 petang hari yang sama.

Katanya, polis turut menemui sebilah pisau yang disorokkan di dalam selimut di asrama berkenaan.

Polis akan menyiasat kes tersebut mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan pelajar perempuan terbabit dijangka direman selama tujuh hari.